De jaarlijkse herdenking bij het Belgisch Monument Heer is op zondag 8 september 2019.


Voorlopig programma:

  • 09.00u H.Mis in de kapel van het Missiehuis, Rijksweg 15, 6267 AC Cadier en Keer.
  • 10.25u Verzamelen/opstellen bij het trapportaal van zorginstelling Vincere-GGZ, voorheen Huize St.Gerlach, Pater Kustersweg 24, 6267 NL Cadier en Keer.


Vervolgens is stille tocht naar het monument. Aansluitend zal de herdenkingsceremonie bij het monument plaatsvinden. Aan deze herdenking wordt medewerking verleend door familieleden van de gefusilleerden, verzetsorganisaties uit België, de Koninklijke Harmonie Heer, een afvaardiging van schutterij St. Sebastianus Margraten, de Wapenbroeders afdeling Maastricht en Omstreken, de Jonkheid Keer, scouting Anne Frank-St. Jan Heer en groep 7/8 basisschool de Keerkring Cadier en Keer. Het programma bij het monument omvat o.m. een dodenappèl met Last Post, een aantal toespraken door o.m. de burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten en de voorzitter van de kapel van de Weerstand in het Belgische Rotem, een kranslegging/bloemenhulde en het spelen van een aantal koraalliederen en volksliederen door de harmonie. Uiteraard zal tijdens de herdenkingsceremonie aandacht worden besteed aan het feit dat het in 2019 75 jaar geleden is dat de fusillade plaatsvond, en enkele uren/dagen later deze regio werd bevrijd van de bezetter.

Het definitieve programma zal tijdig op deze plek worden gepubliceerd.

 

Het bestuur van de Stichting Belgisch Monument Heer heeft het initiatief genomen om een plaatje met QR-code bij het monument aan te brengen.
Naar verwachting zal dit in de komende weken uitgevoerd worden.

 

QR-Code

Op 15 maart 2019 heeft het bestuur van de Stichting Belgisch Monument Heer en enkele gastvrijwilligers onderhoud gepleegd aan het monument.
Het monument, het hekwerk en de vlaggemasten zijn grondig schoongemaakt, beplanting is vernieuwd in combinatie met grondverbetering, toplaag kiezel is bijgestrooid.
Vanwege de slechte weersomstandigheden is het gepland verfwerk verschoven naar 22 maart 2019.
Dit verfwerk betreft het “opfrissen” van de namen van de 11 Belgische gefusilleerde verzetsstijders op het monument.
Dezelfde opfrisbeurt is uitgevoerd op de tekst op de herdenkingssteen ter ere van het bezoek van koning Boudewijn en koningin Juliana aan het monument op 11 juli 1959.
Dit verfwerk is uitgevoerd door de heer Jef Bartelet. Het mooie resultaat is op deze website zichtbaar.

Na afloop van beide “werkdagen” is bij een kop koffie met vlaai bij cafe “bij de Paters” gezellig nagepraat.

 


Aansluitend aan de jaarlijkse herdenking vond op 9 september 2018 een boekpresentatie plaats van “De 12 die nooit vergeten worden”. In dit boek wordt in het kort de trieste aanleiding voor de oprichting van het Belgisch Monument Heer beschreven. Vervolgens wordt in het boek beschreven hoe de Heerder gemeenschap de benodigde financiële middelen bij elkaar gebracht heeft om de oprichting van het monument mogelijk te maken. Ook de bijdrage van Belgische zijde wordt nadrukkelijk vermeld. Op 12 september 1948 is het monument onder grote publieke belangstelling onthuld. Onder de aanwezigen waren ook talrijke nabestaanden van de gefusilleerde Belgische verzetsstrijders.

Vervolgens wordt in het boek “het wel en wee” van het monument en de beherende Stichting Belgisch Monument Heer door de jaren heen beschreven. Een bijzondere dag in de herdenking in de geschiedenis van het monument was 11 juli 1959 toen koning Boudewijn, koningin Juliana en prins Bernard een bezoek brachten aan het monument. Ter ere van deze gebeurtenis is naast het monument een gedenksteen geplaatst.

Het boek is tegen een vrijwillige bijdrage verkrijgbaar. Interesse: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.