Aansluitend aan de jaarlijkse herdenking vond op 9 september 2018 een boekpresentatie plaats van “De 12 die nooit vergeten worden”. In dit boek wordt in het kort de trieste aanleiding voor de oprichting van het Belgisch Monument Heer beschreven. Vervolgens wordt in het boek beschreven hoe de Heerder gemeenschap de benodigde financiële middelen bij elkaar gebracht heeft om de oprichting van het monument mogelijk te maken. Ook de bijdrage van Belgische zijde wordt nadrukkelijk vermeld. Op 12 september 1948 is het monument onder grote publieke belangstelling onthuld. Onder de aanwezigen waren ook talrijke nabestaanden van de gefusilleerde Belgische verzetsstrijders.

Vervolgens wordt in het boek “het wel en wee” van het monument en de beherende Stichting Belgisch Monument Heer door de jaren heen beschreven. Een bijzondere dag in de herdenking in de geschiedenis van het monument was 11 juli 1959 toen koning Boudewijn, koningin Juliana en prins Bernard een bezoek brachten aan het monument. Ter ere van deze gebeurtenis is naast het monument een gedenksteen geplaatst.

Het boek is tegen een vrijwillige bijdrage verkrijgbaar. Interesse: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.