De jaarlijkse herdenking bij het Belgisch Monument Heer is op zondag 8 september 2019.

Programma:

  • 09.00u H.Mis in de kapel van het Missiehuis, Rijksweg 15, 6267 AC Cadier en Keer.
  • 10.25u Verzamelen/opstellen bij het trapportaal van zorginstelling Vincere-GGZ, voorheen Huize St.Gerlach, Pater Kustersweg 24, 6267 NL Cadier en Keer.


Vervolgens is er een stille tocht naar het monument. Aansluitend zal de herdenkingsceremonie bij het monument plaatsvinden. Aan deze herdenking wordt medewerking verleend door familieleden van de gefusilleerden, verzetsorganisaties uit België, de Koninklijke Harmonie Heer, een afvaardiging van schutterij St. Sebastianus Margraten, de Wapenbroeders afdeling Maastricht en Omstreken, de Jonkheid Keer, scouting Anne Frank-St. Jan Heer en groep 8 van basisschool de Keerkring Cadier en Keer. Het programma bij het monument omvat o.m. een dodenappèl met Last Post, een aantal toespraken door o.m. de burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten en de voorzitter van de kapel van de Weerstand in het Belgische Rotem, een kranslegging/bloemenhulde en het spelen van een aantal koraalliederen en volksliederen door de harmonie. Ook viloiste G.Podevyn zal een bijdrage leveren aan deze stijlvolle ceremonie. Uiteraard zal tijdens de herdenkingsceremonie aandacht worden besteed aan het feit dat het in 2019 75 jaar geleden is dat de fusillade plaatsvond, en enkele uren/dagen later deze regio werd bevrijd van de bezetter.

 

Op vrijdagmiddag 13 september 2019 is er een extra bijeenkomst gepland bij het monument.

Volgens traditie wordt in ieder lustrumjaar in de maand september door atleten van Atletiekvereniging Maastricht vanuit het Franse Caen het bevrijdingsvuur gebracht naar diverse plaatsen in Frankrijk, België en Zuid-Limburg met als eindbestemming Maastricht. Ook in dit lustrumjaar is het Belgisch monument in Cadier en Keer weer als “halteplaats” in de route van de estafette opgenomen. Dit betekent dat de atleten op vrijdag 13 september a.s. om 15.00 uur het bevrijdingsvuur komen brengen naar het monument en dat het vuur daar op een plechtige wijze zal worden ontstoken.

Aan dit bijzonder gebeuren wordt  - behalve door de atleten van Atletiekvereniging Maastricht - ook medewerking verleend door een afvaardiging van het Geheim Leger sector Maaseik, een afvaardiging van fanfare St. Blasius Cadier en Keer en violiste Geertje Podevyn, terwijl door de schoolkinderen een gedicht wordt voorgedragen. Korte toespraken worden gehouden door de consul van het Koninkrijk België in Nederland - dhr. Van Lidth de Jeude - en dhr. P. Bronzwaer, historicus op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, uit Maastricht.

Het bestuur van de Stichting is zeer vereerd dat ook nu weer door de atleten van de atletiekvereniging het bevrijdingsvuur naar het monument wordt gebracht en daar op een plechtige wijze zal worden ontstoken. Ook bij deze ceremonie zijn belangstellenden van harte welkom. Bijeenkomst is vanaf 14.40uur bij het Belgisch Monument, Pater Kustersweg, Cadier en Keer.

http://interactief.limburger.nl/optiext/optiextension.dll?ID=NcWD22sEa2ttyt2OIxwfggbHvaVoJS6AR%2BPyWnw8vypO8RmDEWZcqu1d834z7r0CkhSriERWf7rT4QYKRmKMlfw_q5dnwkgWNx

.